Wikipedia

Arama sonuçları

4 Temmuz 2017 Salı

Marmaris”te bir lezzet durağı...Girit Meyhanesi


Yolunuz Marmaris"e düşer de "güzel bir akşam geçireyim ve 2 duble de rakı içeyim" diyorsanız mutlaka Girit Meyhanesi"ne uğrayın... Ama baştan uyarayım çat kapı gitmeyin hevesiniz kursağınızda kalabilir. Önceden rezervasyon yaptırmadıysanız mehter marşıyla geri dönebilirsiniz. Hatta laf aramızda meyhanenin işletmecisi Gökhan Bey sizden pek hoşlanmadıysa dükkan kapalı da diyebilir.


Belki biz şanslıydık, belki Gökhan Bey"in o akşam iyi tarafına denk geldik bilmiyorum ama geri dönmeden o nefis mezelerle ve Gökhan Bey"le tanışma fırsatı bulduk. Aslına bakarsanız Marmaris marinanın arkalarında ara sokaklarda gezerken tesadüfen bulduk Girit Meyhanesini. İşin içinde Giritlilik de olunca adı bile bizi mıknatıs gibi çekmeye yetti.

Önce Gökhan Bey"le başlayalım; O Girit Meyhanesi"nin her şeyi... Ustası, aşçısı, garsonu, işletmecisi, assolisti ve en önemlisi her gece ağırladığı konuklarının arkadaşı, gerçek bir ev sahibi. Hiç unutmam misafir olduğumuz o akşam "meyhaneciler konsomatris gibidirler, her akşam konuklarının masasından  masasına gezerler" demişti.

Aslında o gerçek bir İstanbul beyefendisi, yaşama dair birikimleri olan, güngörmüş, çok şey yaşamış ve artık Marmaris"e yerleşmiş ve keyfinin peşinde giden gerçek bir entelektüel ve tabii ki Giritli... Keyfinin peşinde gider diyorum çünkü meyhane bütün gün kapalı ve ancak akşam 18-19.00 gibi hizmet veriyor. Dedim ya keyfinin peşinde gidiyor diye, o saate kadar sadece akşam için hazırlık yapmakla kalmıyor aynı zamanda kendi gönlünü de eğlendiriyor. Coğrafya Marmaris olunca da deniz, güneş, eğlence bol miktarda var zaten ve Gökhan Bey de gündüz bunların tadını çıkarıyor.


Neyse dönelim biz meyhaneye ve meyhanedeki lezzetlere;

Girit Meyhanesi Marmaris marinanın daracık ara sokaklarında köşe başında iki katlı mavi, beyaz, pembe renklerin hakim olduğu eski bir taş ev…Masalar da sokakta… Diğer mekanlar ve gelen geçenlerle adeta iç içe…

Mekanda yeriniz aldıktan sonra önce dilim kavun ve üzerine çörek otu serpilmiş ve hafif zeytinyağı dökülmüş tuzsuz köy peyniri geliyor. Peynir deyip geçmeyin üzerindeki çörek otunun da, zeytinyağının da, tuzsuz oluşunun da bir mantığı ve gerekçesi var. Meyhaneye giderseniz Gökhan Bey size anlatır.

Kavun-peynirin hemen arkasından hepsi birbirinde nefis ve başka bir yerde bulamayacağınız nefis otlardan oluşan mezeler geliyor. Masadaki yerleşimler ve sunumlar da Gökhan Bey"in bu konuda ne kadar titiz ve usta olduğunun bir göstergesi.

Şimdi hangi birinden başlayayım bilemedim. Tahinli radika yediniz mi bilmiyorum, yemediyseniz mutlaka tatmalısınız. Deniz börülcesi, fava, topan köz patlıcan içinde kırmız biber, barbunya, pırasa, yoğurtlu köz patlıcan, yeşil köy zeytini, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmüş turp otu ve pazı sapı salatası, istifno, kabak çiçeği dolması gibi mevsimlik damak tatları dahil en az 10-12 çeşit ot mezesi masanızı adeta bir çiçek bahçesine çeviriyor. Tüm mezelerin ortak özelliği çoğunda sirkenin verdiği inanılmaz bir tat oluşu.

En sona da kiremitte ve buharda özel bir yöntemle pişen balık geliyor...Ayrıca tüm bunları anlamlı hale getiren masanın olmazsa olmazı rakı ve meyhanenin adına uygun müzikler…


Fiyatlar öyle uçuk kaçık değil merak etmeyin son derece makul ve o lezzetler için değer... Üstelik Gökhan Bey"in sohbeti ve dostluğu da bedava...

Piyasada o kadar çok sıradan ve ne idüğü belirsiz mekan varken Girit Meyhanesi onların yanında gerçekten çok özel ve sıra dışı kalıyor. Sanırım Marmaris"te bir benzeri daha yok. Eğer yolunuz o taraflara düşerse bir gecenizi mutlaka Girit Meyhanesine ayırıp o nefis mezelerin ve balığın tadına bakın, “güzelleşin ve çiçek olun” gelin derim.

Sonuç olarak kendi adıma şunu söyleyebilirim; Marmaris"e gittiğimizde mutlaka uğrayacağımız bir mekan ve bir dost edinmiş olduk. Buradan Gökhan Bey"e bir kez daha teşekkürlerimi ve selamlarımı iletiyorum.


İyi ki varsın dostum...İyi ki seni tanımışız…

NOT: Rezervasyon için 0532 244 78 80
Adres: Barbaros Cad. No: 145 Yat Limanı-Marmaris

İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: