Wikipedia

Arama sonuçları

19 Şubat 2017 Pazar

Yabancı Dizi Önerileri

Dizi önermek zor iştir, herkesi memnun edemezsiniz. Özellikle yabancı dizi izleyenler bilir, o kadar fazla dizi arasından en kaliteli olanı bulabilmek kolay değildir.
Ancak birilerine dizi tavsiyesi öyle kolay iş değildir. Çünkü herkesin ilgi alanı çok farklıdır. Birinin şahane-süper-muhteşem dediği bir diziyi bir başkası sıradan bulabiliyor. Bu da çok doğal aslında...
Neyse çok uzatmadan geçelim dizi öneri ve tanıtımlarına;

This is Us
Basit bir aile dizisi gibi görülse de en azından bir denemekte yarar var diyorum. İnsanlar arası günlük ilişkiler ve karakterlerin problemleri çok sıcak bir şekilde izleyiciye aktarılıyor. Dizinin anlatım şekli diğer dizilerden çok farklı. Dizi aynı anda karakterlerin hem günümüzdeki yaşamlarını, hem de doğumdan itibaren değişik yaş dönemlerini flash back”lerle anlatıyor.
Konusuna gelince; üçüz bebek bekleyen Jack ve Rebecca çifti doğumda bebeklerden birini kaybetmelerine rağmen o gün babası tarafından terk edilen Randall"ı da evlat edinirler.
Kate-Kevin ve Randall farklı karakterde 3 kardeş olarak yaşamlarına devam ederken birbirlerinden aslında hiç kopmazlar.
Sıcak, samimi, sürükleyici bir aile dizisi. Konuyu okuyunca belki dudak bükebilirsiniz ama izlemeye başlayınca kendinizi bir şekilde diziye kaptırıyorsunuz.


The Halycon
Her bölümü yaklaşık 45 dakika olan 8 bölümlük mini dizi “The Halcyon” 1940’lı yılların İngiltere’sinde geçiyor. Dizide, II. Dünya Savaşı’nın başlarında, Londra sosyetesinin merkezi olan beş yıldızlı bir otelde yaşanan olaylara yer veriliyor.
ITV yapımı dizide, farklı sosyal tabakalardaki ailelerin yaşantısı, siyaset, iş hayatı ve ilişkiler dâhil pek çok konuya değiniliyor.
Tarihi ve dönem dizilerinden hoşlananların ilgiyle izleyeceği dizide bazen 2.Dünya savaşından izler görürken bazen de savaşa rağmen yaşamın bütün hızıyla devam ettiğine tanık olacaksınız.

Shut Eye
Dizi kara mizah tarzı olarak nitelendirilse de tam bir macera dizisi. Hatta bazen de gerilim dizilerini anımsatıyor diyebilirim. Dizi artık Roman mafyasına bağlı bir medyum olarak çalışan eski sihirbaz Charlie Haverford'un ( Fargo dizisinin 2.sezonunda oynayan Jeffrey Donovan) etrafında dönüyor. Aslında yaptıkları iş karısı ile birlikte milleti dolandırmak. Bir gün bir müşterisiyle gerçekleştirdiği hipnoz seansında müşterisinin öfkeli erkek arkadaşının seansı bölmesi esnasında kafasına bir darbe alır.
Bu darbenin ardından Charlie'nin sahtekarlığa dayalı tüm yaşamında ciddi değişiklikler olmaya başlayacaktır. Farklı dizilerden bildiğiniz birçok tanıdık ismi göreceğiniz bu diziyi izlemenizde yarar var diyorum.
İlk sezonu biten 10 bölümlük dizinin her bölümü ortalama 45 dakika civarı.

The Crown
Tarihi ve dönem dizilerini sevenler bu diziyi kaçırmasın. Dizi İngiliz Kraliyet ailesi hakkında ve çoğunlukla Kraliçe II. Elizabeth'i merkezine alan bir İngiliz dizisi.
Konu itibarıyla İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth”in evliliği ve tahta geçmesi sonrası 10 yıllık dönem esas alınarak ilk sezon oluşturulmuş, her sezonun yine hayatındaki 10 yılı anlatması bekleniyor. İlk sezonda özellikle saray ve Churchill arasındaki atışmalara yer veriliyor.
Dizide savaş sonrası İngiltere'nin kaderini belirleyen başbakanlarının yaşadıkları konu ediliyor. The Crown, dünyanın en ünlü iki adresi olan Buckingham Sarayı ve 10 Downing Street'in içinde yaşanan entrikaları, aşkları ve 20. yüzyılın ikinci yarısına şekil veren olayların perde arkasını anlatıyor. Matt Smith'in Edinburgh Dükü ve Kraliçe II. Elizabeth'in eşi Philip Mountbatten karakterini canlandırdığı dizide John Lithgow Sir Winston Churchill olarak rol alıyor.
10 bölümlük ilk sezonda bölümler 55-60 dakika arası değişiyor.

Victoria
Bir başka tarihi dizi de kraliçe Victoria”nın yaşamını ve o dönemki Britanya”yı konu alan Victoria adlı dizi.
1837’de Kral William ölünce 18 yaşına gireli çok bir zaman geçmemiş genç Victoria taht sırasını kendisine gelmiş buluyor. Çünkü babası ve babasının kendisinden büyük üç erkek kardeşi çok önceden ölmüşler, üstelik bu zamana kadar hiçbirinden geriye canlı bir varis de kalmamış. Babasının tek çocuğu olarak onun varisi de kendisi olmuş. Böylece bir günde genç bir kızın hayatı kökten değişiveriyor.
Sezon boyu dönemin başbakanı Lord Melbourne ile arasındaki arkadaşlık ve danışmanlık ilişkisini, annesiyle olan problemli ilişkisini, genç bir kraliçe olarak değişen hayatına alışmasını, evliliğine giden yolu ve saray hayatını izliyoruz.

Cardinal
Tek sezon olarak planlanan Kanada yapımı olan polisiye dizide karanlık ve puslu bir geçmişe sahip olan Dedektif John Cardinal ve ortağı Lisa Delorme, Kanada’da suça karşı yürütülen operasyonların içinde yer almaktadır.
Bir gün oldukça ilginç bir cinayet vakasına denk gelirler. 13 yaşındaki küçük bir kızın cesedi buza gömülmüş bir şekilde bulunur. Bir madende bulunan ceset, iki dedektifin ilgisini birden bu olaya çekecektir. Cinayeti çözebilmek için yoğun çaba gösteren iki dedektif, cinayetteki sırların ortaya çıkmaya başlamasıyla temposunu arttıracak ve yeni gizemlere şahit olacaktır.

Taboo
19.yüzyıl İngiltere”sinde geçen dizide, James Delaney (Tom Hardy), annesinin mensup olduğu bir Afrika kabilesinde geçirdiği on yıllık sürenin ardından, babasının ölümü ile memleketi İngiltere’ye geri döner.  Bu sırada, dönemin meşhur ve çok tehlikeli Doğu Hindistan Şirketi’nin göz koyduğu kritik bir arazinin, babası tarafından sadece oğlu James’e bırakıldığı ortaya çıkar. Bu işe dünden razı olan ve şirket ile pazarlıklarda sona yaklaşan James’in üvey kız kardeşi ve onun kocasının hain planları bir anda suya düşer.
Tom Hardy hayranları için kaçırılmayacak bir dizi.

Paranoid
8 bölümlük mini dizi İngiliz polisiye Paranoid”in konusu kısaca; Çok sayıda tanığın önünde, kırsal alanda bulunan bir çocuk oyun alanı içerisinde bir kadın doktor öldürülür. Bir grup dedektif tarafından basit bir cinayet soruşturması gibi görünse de olayın derinliklerine inildikçe işler gizemli bir hal alıyor.

The OA
8 bölümlük ilk sezonun ardından 2.sezon onayını alan dizide, çok garip olaylar anlatılıyor. İçerisinde bilim kurgu temasının dışında fantastik ve doğaüstü ögeler de bulunduran bir yapım olarak tanımlayabileceğimiz The OA adlı dizinin konusuna gelince;
Prairie Johnson, bundan 7 sene önce gizemli bir şekilde ortadan kaybolan genç bir kadındır. 7 yıllık yokluğuna yüksek bir köprüden atlayarak nokta koyan karakterimiz, şans eseri kurtulur ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınır.
Burada yıllardır görmediği ebeveynleriyle tekrar buluşan Prairie’de akıl almaz değişiklikler vardır. Kaybolmadan önce kör olan Prairie mucizevi bir şekilde görebilmekte ve isminin OA olduğunu söylemektedir.

Timeless
Zaman makinesi, dizi ve film yapımcılarının her zaman gözdesi olmuş ve bu konuda birçok dizi/film çekilmiştir.
Bir grup bilim adamı gizli bir proje olarak zaman makinesi üzerinde çalışmaktadır. Proje’de son adıma gelinmiş ve çalışan bir zaman makinesi yapılmıştır. Ancak bir grup suçlu gizli tesise girerek zaman makinesi çalarak yolculuk yapmaya başlar. ilk olarak geçmişe giden suçlu grup daha önce yaşanmamış suçlar işler. Tarihin akışını korumak için özel seçilen bir grup zaman makinesinin prototipiyle zamanda suçluların peşine düşer.
Timeless konusu itibariyle aslında fantastik bir hikâyeyi bünyesinde barındırıyor. Garcia Flynn adındaki suçlunun Amerika üzerindeki düşünceleri korkunç noktalara ulaşmaktadır. Tüm tarihini ve geleceğin seyrini değiştirmek adına geçmişe gitmek ve bazı şeyleri değiştirmek ister.

Frequency
Gregory Hoblit'in aynı isimli 2000 yapımı filminden esinlenen bilimkurgu dizisi Frequency, 13 bölümlük ilk sezonu bitirdi. Konusu şöyle;
Henüz sekiz yaşındayken babasını kaybeden ve annesiyle büyüyen kariyerinde başarılı bir kadın, erkek arkadaşıyla evlenme kararı aldığı bir gece garajının üzerine yıldırım düşer. Küçük bir kızken babasıyla beraber saatler geçirdiği eski radyonun çalıştığını fark edince kontrol etmeye gider.
Radyonun diğer tarafında bir kişinin olduğunu fark eder ve konuşmaya başlar bir süre sonra konuştuğu kişinin 1996 yılında ölen babası olduğunu fark eder ve tüm hayatı değişecektir. Geçmişte bulunan babasını uyararak hayatını kurtarır ancak babasız geçirdiği 20 yıllık zaman dilimi ve hatırladığı yaşamı değişerek yeni anılar ve olaylar değişecektir.

The Expanse
Şu an 2.sezonu devam eden Syfy yapımı bir bilimkurgu dizisi olan The Expanse”nin konusu kısaca şöyle;
200 yıl sonra, insanlar uzaya açılarak koloniler halinde yaşamaya başlar. Astroid’de doğmuş olan ve büyük bir komplonun parçası olan bir kadın aniden ortadan kaybolur. Dedektif Josephus Miller’a onu bulması için gizli bir görev verilir. Dünya, mars ve uzay kuşağı arasında yaşanan gergin ilişkiden dolayı bu görevin gizli bir şekilde halledilmesi gerekir. Josephus Miller ise iyiliğe inan bir dedektiftir. Genç kadının bir komplonun parçasında olduğunu öğrendiğinde görevini tamamlayacak mıdır? Olayı araştırdıkça kahramanlarımız, insanlık tarihinin en büyük komplolarından biri ile karşı karşıya olduklarını fark ederler.
Eğer bilimkurgu dizilerden hoşlanmıyorsanız hiç bulaşmayın derim. Ayrıca söz konusu Syfy olunca beklentileri çok yüksek tutmamak gerekir.

Apple Tree Yard
Baş rollerinde Emily Watson ve Ben Chaplin'in oynadığı Louise Doughty'nin romanından uyarlanan BBC yapımı dizide, genetik üzerine yaptığı çalışmalarla başarısını kanıtlamış bilim insanı Dr. Yvonne'nın tutkularına karşı koyamaması ve hayatının beklenmedik bir şekilde çıkmaza girmesi anlatılıyor.
Dizinin ilk bölümündeki şiddet içerikli tecavüz sahnesi İngiltere”de büyük tartışmalara yol açtı.



Bunların dışında 2 sezonu biten İtalyan mafya dizisi Gomorra   ve Gerard Depardieu”nun başrolünde olduğu ve Marsilya belediye başkanlığı seçimlerinde dönen oyunları konu alan Marseille adlı Fransız dizisi farklı coğrafyalardan dizi arayanlar için ilgi çekici olabilir.





Ayrıca hoşça vakit geçirecek, kafa dağıtacak, çok fazla dikkat gerektirmeyen sabun köpüğü tarzı dizi izlemek istiyorsanız Another Period-Santa Clara Diet- No Tomorrow ve Easy adlı dizilere bir göz atın derim. Bu tarz dizilerden hoşlananlar bu dizileri kaçırmasın. İlk defa izleyecekler için de değişik bir deneyim olabilir.











İyi seyirler…


İlhan İLMENÖZ

Hiç yorum yok: